50% van bewoners Tongerseweg geeft inspraak | Gemeente Maastricht

19-08-2020 | Blog

Gemeente Maastricht lanceerde tijdens de coronacrisis haar eerste PraatMee project. Met ruim 190 unieke voorkeursstemmen en 80 opmerkingen van omwonenden als resultaat. De PraatMee app is ingezet voor de Tongerseweg. Een drukke invalsweg met veel vrachtverkeer, waar bij de reconstructie vooral aandacht voor bewoners is. Viviane de Groot, projectleider en verkeerskundig ontwerper: We krijgen nu veel meer reacties dan normaal bij een informatieavond. Ik denk dat we de app in de toekomst vaker gebruiken, een fysieke bijeenkomst in combinatie met een digitale bijeenkomst.”

Herinrichting Tongerseweg

Viviane: “De Tongerseweg is een van de oude invalswegen van de stad. In de loop van de jaren is de weg is steeds verkeers-technischer geworden, maar de menselijke maat moet ook terugkomen. Omwonenden strijden al jaren voor een vrachtverkeer verbod. Vanuit stedelijk- en regionaal belang is het niet mogelijk dit verbod in te stellen. Met een reconstructie kunnen we wel de overlast van het vrachtverkeer verminderen.

Bij de reconstructie wordt de fundering van de weg vernieuwd. Dat geeft de mogelijkheid om ook bovengronds de inrichting aan te passen. Vandaar dat we een participatieproces zijn begonnen; om bewoners in een vroeg stadium een grote rol te geven en te laten meedenken over de reconstructie.”

Invloed Coronavirus

“De belangrijkste reden voor het gebruik van de PraatMee app was natuurlijk het coronavirus. De Gemeente Maastricht is erg terughoudend in het bij elkaar brengen van groepen mensen en we nemen geen risico met een bewonersavond als het niet strikt noodzakelijk is. Het voordeel van de app is dat we een brede omgeving benaderen. We hebben nu veel meer reacties dan normaal bij een informatieavond. 190 unieke voorkeursstemmen voor de plannen maar liefst. Daarnaast is er ook meer balans in de meningen. Mensen die niet snel naar een inloopavond komen, pakken nu wel rustig hun laptop erbij thuis.”

Fysiek en digitaal combineren

“De eerste reacties zijn erg positief en allemaal punten waar we wat mee kunnen. Er was bij de gemeente meteen veel draagvlak om de app te gebruiken en ik ben er zelf mee aan de slag gegaan. Onze afdeling Communicatie kijkt mee naar de kansen voor digitale participatie. Want we zien gewoon dat er meer mensen reageren. Ik denk dat we dit in de toekomst vaker gebruiken; een fysieke bijeenkomst in combinatie met een digitale bijeenkomst”.

Meedenken en input geven

Waar bewoners eerst bij een informatieavond langs posters liepen, kunnen ze nu in de kaart een aantal impressies terugvinden. Zo is te zien waar nieuwe beplanting komt, hoe fietspaden lopen en waar bijvoorbeeld verkeerstekens of drempels komen. Ook kunnen bewoners de afstand van de weg tot hun huis meten. In de online kaart kunnen omwonenden opmerkingen achterlaten op een specifiek punt. Bijvoorbeeld met een suggestie over de straatverlichting, een voetpad of de veiligheid. “Zo weet je meteen wáár de opmerking precies zit,” voegt Viviane toe.

Ideeën voor de software

Er is altijd ruimte voor verbetering en verdere ontwikkeling van de software. Zo werken we dankzij de tip van Viviane aan een oplossing voor het plaatsen van meerdere opmerkingen, zonder dat bewoners telkens hun gegevens in hoeven te vullen. Viviane: “Dit is een gevoelig project in de stad. Een leerpunt voor ons in de toekomst is de optie ‘anders’ voor een blanco stem, naast de twee voorkeursopties wat betreft de reconstructie. Zo kunnen omwonenden een ander voorstel aangeven zonder zich te conformeren aan één van de twee opties, naast dat ze nu al hun opmerkingen kunnen insturen via de kaart.”

Nieuwsgierig naar de PraatMee app? We geven je graag een vrijblijvende demonstratie via Teams. Stuur daarvoor een mail naar Egbert Griffioen via e.griffioen@mapgear.nl

Maak kennis met GeoApps

Maak kennis met GeoApps tijdens een vrijblijvende demonstratie door één van onze experts en ontdek wat Geoapps voor uw organisatie kan betekenen.

Wij komen graag bij u op locatie, maar u bent uiteraard ook welkom in ons kantoor in Deventer. Laat uw gegevens achter of neem contact op met ons via 0570-74 60 70.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.